Da li ste stariji od 18 godina i da li ste IQOS korisnik koji pristupa sa lokacije u Republici Srpskoj - Bosna i Hercegovina?

Morate imati 18 godina ili više da biste pristupili materijalima na ovoj stranici.

Mi brinemo - Ova internet stranica sadrži informacije o proizvodima bez duhanskog dima, koji su namijenjene IQOS korisnicima iz Republike Srpske.

PMI-evi proizvodi bez duhanskog dima nisu alternativa prestanku pušenja i nisu dizajnirani kao pomoć za prestanak pušenja.

Rješavanje problema sa
IQOS Multi uređajem

Tu smo da ti pomognemo i pružimo podršku za IQOS Multi uređaj

Tvoj uređaj možda nije napunjen?

Problem ponekad može biti u tome da je baterija prazna. Evo kako da provjeriš da li je tvoj uređaj potpuno napunjen.

1. Pritisni dugme na IQOS 3 MULTI uređaju dok ne vidiš uključeno svjetlo na dnu. Ako svjetlo nije uključeno, ponovo pritisni i zadrži dugme ali ovog puta 4 sekunde dok se malo svjetlo ne uključi. Svjetlo baterije treba da ostane uključeno čim ponovo pritisneš dugme.

2. Ako ne vidiš svjetlo, napuni IQOS 3 MULTI tako što ćeš zatvoriti poklopac i koristiti IQOS strujni adapter i kabl najmanje 20 minuta. Ipak, kako bi tvoj uređaj imao potpunu snagu, preporučujemo punjenje 75 minuta.

3. Znaćeš da je tvoj uređaj potpuno napunjem kada se svjetla koja pokazuju status baterije isključe.

Danas svi koristimo različite uređaje, pa punjenje uređaja putem laptop-a može biti praktično, ali imaj na umu da USB portovi ne nude isti nivo snage kao električna utičnica, pa bismo uvijek preporučili upotrebu elektične utičnice.

Pogledaj kako da napuniš IQOS 3 MULTI

Resetovanje IQOS 3 MULTI uređaja

Ako je tvoj IQOS 3 MULTI napunjen ali i dalje ne radi, sljedeći korak je da resetuješ IQOS 3 MULTI uređaj.
Pritisni i zadrži dugme na IQOS uređaju otprilike 10 sekundi. Nakon što se svjetla ugase, drži i dalje dugme još 2 sekunde. Kada pustiš dugme, vidjet ćeš kako će sva svjetla zasvjetliti bijelo na kratko.

Čišćenje IQOS 3 MULTI uređaja može biti rješenje

Ako ti je teško da uvučeš paru iz duhanske patrone ili nema dovoljno aerosoli, tvom IQOS 3 MULTI uređaju je možda potrebno čišćenje. Naš alat za čišćenje i štapići za čišćenje su najbolji način da to uradiš.

Redovno čišćenje IQOS 3 MULTI uređaja sa odgovarajućim alatom može da riješi probleme, ali i osigurava optimalni okus duhana.

Tvoj IQOS 3 MULTI uređaj neće da se upali?

Moguće je da su se nakupili ostaci duhana u tvom uređaju. Da očistiš svoj IQOS uređaj, ukloni kapicu i pomoću štapića za čišćenje očisti ravnu površinu pored grijne komore, kao i unutrašnji dio kapice. Nakon toga, uređaj treba da bude čist i spreman za korištenje.

Šta uraditi kada postoji problem sa temperaturom?

IQOS 3 MULTI radi na temperaturi između 0° i 50° C. Ako temperatura pređe ovaj nivo ili bude preniska, možda ćeš vidjeti malo crveno svjetlo na džepnom punjaču IQOS 3 MULTI uređaja ili ćeš vidjeti svjetlo koje pokazuje status baterije kako treperi dva puta bijelo kada ga pritisneš.

Ako misliš da je tvoj uređaj vruć, odnesi ga na hladnije mjesto i ostavi da se ohladi. Ako misliš da je tvoj uređaj previše hladan, pokušaj da zagriješ IQOS 3 držač u ruci najmanje 1 minut.

Polomljena oštrica ili je drugo fizičko oštećenje?

Moguće je da tvoj uređaj ima polomljenu oštricu ili neko drugo fizičko oštećenje. Oštrica se može polomiti ako vršiš pritisak kada čistiš IQOS 3 MULTI uređaj, pažljivo i potrudi se da ne vršiš pritisak na oštricu. Također, izbegavaj okretanje duhanskih patrona dok su u držaču.

Ako ti se dogodilo nešto od ovoga, želimo da ti pomognemo i što prije da osposobimo tvoj uređaj. Naš tim za korisničnu podršku će te sprovesti kroz potrebne korake kako bismo osigurali da nećeš dugo biti bez svog uređaja.

To nije sve…

To nije sve. U uputstvu za korištenje IQOS 3 MULTI uređaja ima još korisnih informacija.

IQOS 3 MULTI uputstvo za korištenje će ti omogućiti da dublje istražiš kako tvoj uređaj radi i šta može.

Preuzmi

Da li i dalje imaš pitanja?

Stojimo ti na raspolaganju kroz razne kanale.

Viber

Razgovaraj sa našim IQOS ekspertima I putem Viber-a.

Odgovorićemo ti u roku od nekoliko minuta.

Na raspolaganju smo ti od ponedeljka do subote od 09-21h

I nedeljom od 10-18h.

Otvori IQOS Viber

E-pošta

Pošalji nam pitanje i odgovorićemo ti u roku od 24h.

Pošalji e-mail na: contact.ba@iqos.com

Pozovi nas

Pozovi nas besplatno na 0800 2 12 12 i naša telefonska linija za podršku će te direktko povezati sa IQOS ekspertom.

Na raspolaganju smo ti od ponedjeljka do subote od 09-21h

I nedjeljom od 10-18h.

Kontaktiraj nas

FAQ

Pronađi odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja.

Vidi FAQ