Da li ste stariji od 18 godina i da li ste IQOS korisnik koji pristupa sa lokacije u Republici Srpskoj - Bosna i Hercegovina?

Morate imati 18 godina ili više da biste pristupili materijalima na ovoj stranici.

Mi brinemo - Ova internet stranica sadrži informacije o proizvodima bez duhanskog dima, koji su namijenjene IQOS korisnicima iz Republike Srpske.

PMI-evi proizvodi bez duhanskog dima nisu alternativa prestanku pušenja i nisu dizajnirani kao pomoć za prestanak pušenja.

Važne informacije o IQOS uređaju

VAŽNA INFORMACIJA

PMI ponuda uključuje različite, naučno potkrijepljene bezdimne proizvode koji su mnogo bolji izbor od nastavka pušenja cigareta. Naša vizija je da će bezdimni proizvodi jednog dana zamijeniti cigarete. • Pušenje cigareta izaziva ozbiljna oboljenja i stvaraju zavisnost. Bez pitanja, najbolja odluka koju bilo koji pušač može donijeti je da prestane konzumirati i duhan i nikotin. • PMI bezdimni proizvodi su za odrasle koji bi u suprotnom nastavili pušiti cigarete ili koristiti druge nikotinske proizvode. • Ne nudimo PMI bezdimne proizvode ljudima koji nikada nisu koristili duhanske ili nikotinske proizvode ili koji su prestali koristiti duhanske ili nikotinske proizvode. Naši bezdimni proizvodi nisu alternativa prestanku pušenja i nisu dizajnirani kao pomoć prilikom prestanka pušenja. • Maloljetnici ne bi trebali koristiti duhan ili nikotin u bilo kojem obliku. Molimo pročitajte više o Dobrim praksama prelaska na PMI proizvode bez duhanskog dima ovdje.

SIGURNOSNA UPOZORENJA I UPUTE

Duhan i nikotin

• Duhanske patrone za IQOS uređaje sadrže nikotin koji stvara zavisnost. • IQOS i 2.4 PLUS uređaji nisu bez rizika. Najbolji način za smanjenje zdravstvenih rizika povezanih sa korištenjem duhana je prestanak konzumacije i duhana i nikotina. • Određeni korisnici nikotinskih proizvoda mogu osjetiti bolove u trbuhu, bolove u prsima, osjećaj gušenja, kašalj, otežano disanje, vrtoglavicu, suha usta, suhoću grla, gingivitis, glavobolju, malaksalost, začepljenost nosa, mučninu, nadraženost usta, lupanje srca, nadražaj grla i povraćanje. • Proizvodi koji sadrže nikotin ne bi trebali biti korišteni od strane ljudi koji imaju ili su u rizičnoj skupini za srčane bolesti, dijabetičari, epileptičari, ili su doživjeli napade. • Proizvodi koji sadrže nikotin ne bi trebali biti korišteni tokom trudnoće ili dojenja. Ukoliko ste u drugom stanju, trebali biste prestati konzumirati i duhan i nikotin. • Prestanak pušenja ili prelazak na IQOS i duhanske patrone ili druge proizvode koji sadrže nikotin mogu zahtjevati prilagodbu doziranja određenih lijekova (na primjer, teofilin, klozapin, ropinirol). • Ukoliko imate pitanja o tome da li biste trebali koristiti IQOS i duhanske patrone dok imate dijagnosticirano određeno zdravstveno stanje, konsultujte se sa stručnjakom za zdravstvenu njegu.

Korištenje duhanskih patrona

Isključiva upotreba duhanskih patrona: IQOS 3 DUOTM ili ranije generacije uređaja sa duhanskim patronima – HEETS. 2.4 PLUSTM sa duhanskim patronima – HEETS. IQOS nemojte koristiti sa cigaretama ili sličnim proizvodima koji nisu odobreni za upotrebu sa IQOS-om. Takva konzumacija može rezultirati povredom. Duhanske patrone nemojte modificirati na bilo koji način ili dodavati druge supstance. Takva konzumacija može rezultirati povredom. Prije korištenja proizvoda, korisnici trebaju cjelovito pročitati potpuna sigurnosna upozorenja i upute, koji sadrže važnu informaciju o korištenju proizvoda. Sigurnosna upozorenja i upute za IQOS 2.4+ Sigurnosna upozorenja i upute za IQOS 3 Multi Sigurnosna upozorenja i upute za IQOS 3 DUO

Trajanje baterije

IQOS 3 DUO i 2.4 PLUS uređaji, uključujući držač sadrže litijum-jonsku bateriju. Litijum-jonska baterija u uređajima je potrošna komponenta koja se razgrađuje upotrebom i godinama. Ovo je prirodan postupak uobičajen za sve punjive litijum-jonske baterije. Kako baterija stari, aktivni sastojci unutar baterije postaju manje sposobni zadržavati energiju, što rezultira trajnim smanjenjem maksimalnog kapaciteta baterije i upotrebljive energije. Pored toga, aktivni sastojci postaju manje učinkoviti u isporuci energije, što rezultira smanjenjem sposobnosti baterije da pruža dovoljnu snagu za rad komponenti elektroničkih uređaja. Kao rezultat toga, tamo gdje je relevantno, može se činiti da je trajanje konzumacije kraće ili da ih je manje nakon punjenja uređaja, druga uzastopna upotreba može biti kraća ili izostati, kao i neke druge funkcije uređaja. Baterija je hemijski sistem koji zahtijeva određene temperaturne raspone tokom punjenja i pražnjenja da bi optimalno radio i minimalizirao propadanje kapaciteta baterije tokom svog vijeka trajanja. Iako vaš uređaj ima određenu specifičnu radnu temperaturu na kojoj će funkcionirati, rad na krajnjim krajevima ovog dometa brže će razgraditi vašu bateriju. Vaš uređaj dolazi s prilagođenim softverom za kontrolu parametara punjenja kako bi se životni vijek vašeg uređaja produžio. Ovi algoritmi mogu podržati dugotrajnost baterije, ali još uvijek ne mogu u potpunosti ublažiti normalne mehanizme starenja litijumskih baterija. Rad uređaja na visokim i niskim temperaturama ubrzat će prirodnu razgradnju baterije. Čak i ako ne koristite svoj uređaj, baterije sadrže hemijske sisteme koji se vremenom mogu razgraditi. Da biste usporili proces propadanja baterije, preporučujemo punjenje uređaja na preporučenoj temperaturi, ne puštati da bude prazna duže vrijeme, te koristiti kablove i adaptere za punjenje koji se isporučuju sa uređajem prema korisničkim uputstvima. Molimo pročitajte više o važnim informacijama u čestim pitanjima (FAQ) ovdje.

Pronaći ćete komunikaciju prema potrošačima na web stranici koja dolazi iz sljedećih izvora:

Istraživanja* su pokazala da je zadovoljstvo konzumacijom onih koji su prešli u potpunosti na IQOS uporedivo sa onima koji su nastavili pušiti cigarete.

* Izvor: Tromjesečne kliničke studije provedene u SAD-u i Japanu sa po 160 odraslih pušača u stvarnim uvjetima (ambulantno).

Studije * su pokazale da je zadovoljstvo onih koji su u potpunosti prešli na IQOS uporedivo sa onima koji su nastavili pušiti cigarete. * Izvor: Tromjesečne kliničke studije provedene u SAD i Japanu sa 160 odraslih pušača u stvarnim uvjetima (ambulantno).

IQOS ostavlja znatno manje fleka [RV1] na zubima * od cigareta.

Važne informacije: Ako su zubi već prebojeni, prelazak na IQOS neće umanjiti intenzitet postojećih fleka.

*Izvor: preklinička laboratorijska studija provedena u Švicarskoj s IQOS aerosolom na ljudskim zubima i najčešće korištenim zubnim kompozitima [RV2]. Suprotno stvarnim uvjetima, zubi nisu bili izloženi drugim supstancama koje utiču na promjenu njihove boje, a koje mogu utjecati na rezultate.

IQOS proizvodi 95% manje štetnih hemikalija u poređenju sa cigaretama. * * ”95% manje” predstavlja prosječno smanjenje nivoa niza štetnih hemikalija (isključujući nikotin) u odnosu na dim referentne cigarete. Pogledajte Važne informacije na IQOS.com

IQOS proizvodi 95% manje štetnih hemikalija u poređenju sa cigaretama. * * ”95% manje” predstavlja prosječno smanjenje nivoa niza štetnih hemikalija (isključujući nikotin) u odnosu na dim referentne cigarete. Pogledajte Važne informacije na IQOS.com

IQOS emitira znatno niži nivo štetnih hemikalija u odnosu na cigarete. * * Izvor: Prosječno smanjenje nivoa niza štetnih hemikalija (isključujući nikotin) u odnosu na dim referentne cigarete. Pogledajte Važne informacije na IQOS.com.

Potpuni prelazak na IQOS predstavlja manji rizik za vaše zdravlje od nastavka pušenja. * * Izvor: Na osnovu ukupnih dokaza dostupnih za IQOS, u poređenju sa nastavkom pušenja.

Potpuni prelazak na IQOS manje je štetan od nastavka pušenja. * * Izvor: Na osnovu ukupnih dokaza dostupnih za IQOS u poređenju sa nastavkom pušenja.

Potpuni prelazak na IQOS predstavlja manji rizik za vaše zdravlje od nastavka pušenja. IQOS stvara 95% manje štetnih hemikalija u odnosu na cigarete. * * ”95% manje” predstavlja prosječno smanjenje nivoa niza štetnih hemikalija (isključujući nikotin) u odnosu na dim referentne cigarete. To ne znači nužno smanjenje rizika od 95%. Pogledajte Važne informacije na IQOS.com

Potpuni prelazak na IQOS manje je štetan od nastavka pušenja. IQOS stvara u prosjeku 95% niži nivo štetnih hemikalija u odnosu na cigarete. * * Prosječno smanjenje nivoa niza štetnih hemikalija (isključujući nikotin) u odnosu na dim referentne cigarete. To ne znači nužno smanjenje rizika od 95%.

IQOS emitira u prosjeku 95% niži nivo štetnih hemikalija u odnosu na cigarete. * + Na osnovu dosadašnjih naučnih dokaza, prelazak u potpunosti na IQOS vjerojatno će predstavljati manji rizik za vaše zdravlje od nastavka pušenja. * Prosječno smanjenje nivoa niza štetnih hemikalija (isključujući nikotin) u odnosu na dim referentne cigarete. To ne znači nužno smanjenje rizika od 95%.

IQOS ima opsežne i snažne kliničke dokaze * koji pokazuju da upotreba IQOS-a predstavlja manji rizik za vaše zdravlje od nastavka pušenja. * Izvor: Na osnovu ukupnih dokaza dostupnih za IQOS u poređenju sa nastavkom pušenja.

Cigarete sa niskim sadržajem katrana (1mg) nose ozbiljne zdravstvene rizike, kao i sve cigarete. Bolji izbor od pušenja je prelazak na IQOS. Da li ste znali? Izgaranje duhana u bilo kojoj cigareti, uključujući cigaretu od 1 mg, stvara štetne hemikalije. IQOS duhanske pare sadrže u prosjeku 95% niži nivo štetnih hemikalija od referentne cigarete. * IQOS: bolji izbor od nastavka pušenja cigareta za vas i za sve punoljetne pušače. *Prosječno smanjenje nivoa niza štetnih hemikalija (isključujući nikotin) u odnosu na dim referentne cigarete.

Potpuni prelazak na IQOS bolji je izbor za vaše zdravlje od pušenja. * * Izvor: Na osnovu ukupnih dokaza dostupnih za IQOS u poređenju sa nastavkom pušenja.

IQOS ne proizvodi “katran”. IQOS zagrijava duhan umjesto da ga sagorijeva i stvara duhansku paru koja se temeljno razlikuje od dima cigarete. Zato IQOS ne proizvodi "katran", a njegova duhanska para sadrži u prosjeku 95% niži nivo štetnih hemikalija *. Naši dokazi takođe pokazuju da je potpuni prelazak na IQOS manje štetan od nastavka pušenja. IQOS je bolji izbor od cigareta za vas i sve punoljetne pušače koji bi inače nastavili pušiti. * Prosječno smanjenje nivoa niza štetnih hemikalija (isključujući nikotin) u odnosu na dim referentne cigarete. To ne znači nužno smanjenje rizika od 95%.

CIGARETE PROIZVODE KATRAN – IQOS NE Katran je ostatak dima nakon sagorijevanja cigarete. IQOS ne proizvodi katran jer duhan zagrijava umjesto da ga sagorijeva. Stvara aerosolni ostatak koji se temeljno razlikuje od katrana i sastoji se od znatno nižih nivoa štetnih hemikalija. * Potpuni prelazak na IQOS manje je štetan od nastavka pušenja. ** * Prosječno smanjenje nivoa niza štetnih hemikalija (isključujući nikotin) u odnosu na cigaretni dim. ** Izvor: Na osnovu ukupnih dokaza dostupnih za IQOS u poređenju sa nastavkom pušenja.

CIGARETE PROIZVODE VISOKE KOLIČINE UGLJEN-MONOKSIDA - IQOS NE Cigarete sagorijevaju duhan koji proizvodi velike količine ugljen-monoksida. IQOS ne sagorijeva duhan, proizvodeći u prosjeku 98% manje ugljen-monoksida (CO) i značajno niže razine drugih štetnih hemikalija u odnosu na cigarete. * * Izvor: Izmjerili smo nivoe određenih štetnih hemikalija koje su renomirane organizacije javnog zdravstva označile kao prioritetne za izvještavanje, i one su u prosjeku smanjene za 95% u odnosu na dim cigarete (isključujući nikotin).

Preko 13,9 miliona odraslih pušača prestalo je sagorijevati duhan i počelo ga zagrijavati IQOS-om. * * Izvor: PMI Financials ili procjene, IQOS korisnički panelii PMI istraživanje tržišta. Status od marta 2021. Korisnici IQOS-a koji su potpuno ostavili cigarete i kojima PMI HeatSticks predstavljaju najmanje 70% njihove posljednje 7-dnevne potrošnje grijanog duhana.

Globalno postoji više od 19,1 miliona * korisnika IQOS-a, od kojih je 13,9 miliona ** potpuno napustilo cigarete. * Izvor: PMI Financials ili procjene, IQOS korisnički panelii PMI istraživanje tržišta. Status od marta 2021. * Korisnici IQOS-a kojima HeatSticks predstavljaju najmanje 5% njihove dnevne potrošnje duhana u proteklih 7 dana. ** Korisnici IQOS-a koji su potpuno prestali pušiti i kojima PMI HeatSticks predstavljaju najmanje 70% njihove posljednje 7-dnevne potrošnje grijanog duhana.

Hiljade odraslih pušača širom svijeta svakodnevno prelaze na IQOS. * * Izvor: Status od marta 2021. godine, isključivi korisnici nesagorijevajućeg duhana koji koriste PMI HeatSticks u najmanje 70% slučajeva konzumacije nesagorjevajućeg duhana tokom posljednjih 7 dana. PMI Finansije ili procjene, istraživanje među IQOS korisnicima i PMI istraživanje tržišta.

Svakog dana hiljade odraslih pušača širom svijeta prestaju sagorijevati duhan i počinju ga zagrijavati IQOS-om. * * Izvor: Status od marta 2021. godine, isključivi korisnici nesagorijevajućeg duhana koji koriste PMI HeatSticks za najmanje 70% svoje potrošnje duhana tokom posljednjih 7 dana. PMI Finansije ili procjene, IQOS korisnički paneli i PMI istraživanje tržišta.

Većina pušača koji pređu na IQOS potpuno odustanu od cigareta. * * Izvor: PMI Financials ili procjene, IQOS korisnički paneli i PMI istraživanje tržišta

IQOS je grijani duhanski proizvod broj jedan. * * Izvor: PMI globalna procjena ukupne prodaje jedinica grijanog duhana na tržištu od februara 2021. (bez Kine i SAD-a).