Da li ste stariji od 18 godina i da li ste IQOS korisnik koji pristupa sa lokacije u Republici Srpskoj - Bosna i Hercegovina?

Morate imati 18 godina ili više da biste pristupili materijalima na ovoj stranici.

Mi brinemo - Ova internet stranica sadrži informacije o proizvodima bez duhanskog dima, koji su namijenjene IQOS korisnicima iz Republike Srpske.

PMI-evi proizvodi bez duhanskog dima nisu alternativa prestanku pušenja i nisu dizajnirani kao pomoć za prestanak pušenja.

Prvi koraci sa
IQOS 3 MULTI uređajem

Kako da koristiš IQOS 3 Multi uređaj?

1. Provjeri da li je IQOS 3 MULTI uključen pritiskom na dugme u trajanju od 1 sekunde. Ako se prikazuju svjetla na dnu uređaja, spreman je za upotrebu. Ukoliko se ne prikažu, uključi IQOS 3 MULTI džepni punjač pritiskom na dugme u trajanju od 4 sekunde ili napuni uređaj koristeći odgovarajući IQOS kabl i strujni adapter.

2. Otvori poklopac i ubaci duhansku patronu. Nježno je gurni do linije filtera. Potrudi se da ne okrećeš duhansku patronu.

3. Zadrži dugme dok ne zavibrira. Svjetlo će pulsirati kako se IQOS 3 MULTI uređaj bude zagrijavao. Tvoj IQOS 3 MULTI će zatim zavibrirati dva puta i svjetlo će postati skroz bijelo. To znači da uređaj spreman za korištenje.

5. Kada svjetla počnu da pulsiraju a tvoj uređaj zavibrira dva puta, to znači da je vrijeme za IQOS 3 MULTI skoro isteklo.

5. Da izvadiš duhansku patronu, zarotiraj je više od 3 puta u jednom pravcu.

6. Kada se svjetla ugase, izvuci duhansku patronu i napuni uređaj. Sada možeš ponovo da koristiš IQOS 3 MULTI uređaj kad god želiš.

Kako da napuniš IQOS 3 MULTI uređaj?

1. Pritisni dugme na IQOS 3 MULTI uređaju da provjeriš nivo baterije Svjetlo na dnu će pokazati koliko baterije je ostalo u IQOS 3 MULTI uređaju.

3. Ako je baterija na tvom IQOS 3 MULTI uređaju prazna, priključi je u utičnicu i napuni koristeći odgovarajući IQOS kabl i strujni adapter. Kada svjetleća linija pulsira to označava da se tvoj IQOS uređaj puni.

4. Kada se svjetlosna linija ponovo napuni, uređaj je spreman za upotrebu!

Kako da očistiš IQOS 3 MULTI uređaj?

1. Prije čišćenja, sačekaj da se IQOS 3 MULTI uređaj ohladi.

2. Skini poklopac IQOS 3 MULTI držača i lagano protresi držač kako bi se izbacio sav duhan koji se zaglavio unutra. Zatim ukloni poklopac čistača. Ubaci ga u držač i zarotiraj čistač nekoliko puta.

3. Kako bi uživao u konzistentnom ukusu, pored čistača trebalo bi i da svoj uređaj čistiš i IQOS štapićima za čišćenje. Štapiće koristi nježno. Ne zaboravi da očistiš i poklopac za IQOS 3 MULTI držač iznutra i izbjegavaj oštricu kada ovo radiš . Ovo je dobar način da obezbijediš sebi okus patrona koji volite prilikom svakog korištenja.

Savjeti od nas, za tebe

Svaki put pravilno ubaci duhanske patrone

Niko ne želi oštećeni uređaj. Dakle, nikad nemoj da okrećeš duhansku patronu kada je ubacuješ u IQOS 3 MULTI uređaj jer okretanje može oštetiti oštricu za zagrijavanje.

Uvijek drži napunjen uređaj

Svakodnevno punjenje IQOS 3 MULTI uređaja je najbolji način da se uvjeriš da nikada nećeš ostati bez IQOS uređaja. Uvijek koristi zidnu utičnicu, a ne USB port i pokušaj da ga puniš u isto vrijeme kada puniš svoj mobilni telefon.

Početak korištenja IQOS 3 MULTI uređaja

Samo jednom pritisni i zadrži dugme na IQOS 3 MULTI uređaju, a zatim pusti. Čim svjetleća oznaka prestane da treperi i počne da svjetli, uređaj je spreman. Ukoliko ponovo pritisneš dugme možeš isključiti uređaj.

To nije sve…

To nije sve. U uputstvu za korištenje IQOS 3 MULTI uređaja ima još korisnih informacija.

IQOS 3 MULTI uputstvu za korištenje će ti omogućiti da dublje istražiš kako tvoj uređaj radi i šta može.

Preuzmi

Da li i dalje imaš pitanja?

Stojimo ti na raspolaganju kroz razne kanale.

Viber

Razgovaraj sa našim IQOS ekspertima I putem Viber-a.

Odgovorićemo ti u roku od nekoliko minuta.

Na raspolaganju smo ti od ponedeljka do subote od 09-21h

I nedeljom od 10-18h.

Otvori IQOS Viber

E-pošta

Pošalji nam pitanje i odgovorićemo ti u roku od 24h.

Pošalji e-mail na: contact.ba@iqos.com

Pozovi nas

Pozovi nas besplatno na 0800 2 12 12 i naša telefonska linija za podršku će te direktko povezati sa IQOS ekspertom.

Na raspolaganju smo ti od ponedjeljka do subote od 09-21h

I nedjeljom od 10-18h.

Kontaktiraj nas

FAQ

Pronađi odgovor na neko od najčešće postavljanih pitanja.

Vidi FAQ